Radiologie

Despre Radiologie

Radiologia dentară este cea mai importantă metodă de diagnoasticare și de planificarea a tratamentului sau a intervențiilor dentare.
Prin intermediul unei radiografii sau a unei tomografii dentare medicii dentiști pot diagnostica de la o simplă carie până la boli ale gingiilor, pierderi osoase, chisturi, abcese și alte mase care pot fi detectate devreme.

Tomografia dentară

Tomografia dentară îl ajută pe medicul dentist, să evalueze tridimensional dinţii, structura osoasă şi structurile anatomice din jurul dinţilor, pentru a avea un diagnostic precis şi pentru a calcula în detaliu, realizarea planului terapeutic.

Dentiștii sunt, de asemenea, capabili să identifice câți molari de minte sunt prezenți, precum și dinții lipsă sau afectați, ceea ce înseamnă o îngrijire mai rapidă și mai eficientă a danturii dumneavoastră.

Întrebări frecvente

Este nevoie o pregătire specială înaintea efectuării unei CT (computer tomograf ) sau a unei radiografii?

Nu aveți nevoie să vă pregătiți în niciun fel pentru o scanare CT.

Înainte de examinare vi se va cere să scoateți bijuteriile de pe cap și gât astfel încât să nu interfereze cu aparatul după care tot ce trebuie să faceți este să vă asezați confortabil, conform indicațiilor operatorului, în aparatul CT.

Capul va sta într-o poziție indicata de medic, iar în jurul acestuia se va roti o cupolă timp în care pacientul trebuie să stea nemișcat.

Nu se simte absolut nimic, procedura este total neinvazivă.

Este periculoasă o radiografie sau o tomografie dentară?

Nu, nu este. Doza de radiații emisă este extrem de mică.

Doza maximă admisă de radiații acumulate pe durata unui an nu trebuie să depășească 20 mSv (micro sievert). Cantitatea de radiații emise de o radiografie pulmonară este de 0,1-0,6 mSv. O radiografie dentară are o doza de radiații de 0,02 mSv (2 µSv).

 

Doza de radiații

– Doza de radiații (atât pentru maxilar cât și pentru mandibulă) la o expunere folosind Computer-ul Tomograf este între 0,34 – 1,02 mSv, depinzând de durata și rezoluția scanării.
– O radiografie dentară mică digitală expune pacientul la o doză de radiații de 0.01-0.02 mSv iar una clasică pe film la0.0 4-0.05 mSv.
– O radiografie panoramică digitală expune pacientul la o doză de radiații de 0.06-0.07 mSv iar una clasică pe film la 0.25-0.40 mSv.

Este nevoie de 19 radiografii realizate într-un an pentru a acumula doza de 100.000 µSv/an, de 100 de ori mai puțin decât doza considerată periculoasă.

Pot să fac radiografii dacă sunt însărcinată sau alăptez?

Radiografiile dentare digitale și tomografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau nașterea, radiațiile emise de aparate roentgen dentare sunt extrem de mici, țintite înspre dinți, iar reflexia lor înspre zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sâni) sunt protejate printr-un șorț special conceput din plumb.

Deși nu au efect, radiațiile fiind extrem de mici, este recomandat ca femeia gravidă să evite pe cât posibil, realizarea radiografiilor.

Computerul tomograf sau radiologia convențională?

Radiologia dentară de rutină este bi-dimensională, prezintă doar localizarea dinților dumneavoastră și înălțimea osului.

Aceste raze X sunt adesea distorsionate și nu pot descrie grosimea osului arcadei însă pentru tratamente simple de rutină este suficientă o radiografie dentară.

Tomografia dentară, pe de altă parte, nu este distorsionată.

Prezintă osul așa cum este în realitate și oferă imagini tri-dimensionale și transversale ale arcadei.

Imaginile la dimensiune reală, permit medicului dentist să măsoare cu acuratețe cantitatea de os disponibilă implantului cu o precizie milimetrică.

Este indicat să facem radiografii dentare copiilor?

Aparatura de care dispune Clinica Dentamar este de ultimă generație, având programe imagistice speciale pentru copii, cu intensitate foarte redusă.

Bineînțeles că efectuarea de analize radiologice se face numai la recomandarea medicului dentist.

Întreabă-ne despre Radiologie

GDPR